Radio Rekord onair
Radio Rekord 88,7 FM

Jak dostarczać do organizmu witaminy i minerały?

Witaminy i minerały to wartościowe składniki odżywcze, które mają niezastąpione działanie i wpływają na pracę całego organizmu. To właśnie dzięki nim możliwe jest zadbanie o zdrowie, zachowanie dobrej kondycji i witalności, a także poprawienie samopoczucia lub wyglądu. Jeśli dojdzie do ich niedoborów pojawić się mogą problemy ze zdrowiem. Warto więc wiedzieć, co trzeba jeść i w jakich ilościach, by możliwe było uzupełnienie ich niedoborów. Jeśli chcesz się tego dowiedzieć koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem dietetycznym.

Artykuł sponsorowany
2021-06-04 07:04
Jak dostarczać do organizmu witaminy i minerały?

Warzywa – źródło wartościowych witamin i minerałów

Jednym ze źródeł witamin i minerałów są warzywa. Dostępne są warzywa sezonowe i te, które można kupić przez cały rok. Warto sięgać po każdy rodzaj, by zapewnić diecie różnorodność, co z pewnością będzie dobre dla organizmu. Nie można również zapomnieć, że w tych produktach znajdują się antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. To więc oznacza, że ich regularne spożywanie może spowolnić procesy starzenia się organizmu. Dzięki temu można zachować witalność i młody wygląd na dłużej. Dostarczają do organizmu takie składniki jak witamina C, Witaminy z grupy B, a także potas oraz cynk. Mają więc ogromny wpływ na pracę układu odpornościowego, nerwowego i hormonalnego.

Owoce – bogate w cenne składniki odżywcze

Kolejnym źródłem witamin i minerałów są owoce. Ich zaletą jest to, że są słodkie, więc zdecydowanie chętniej się po nie sięga. Jednak najważniejsze jest to, że dostarczają do organizmu składniki odżywcze, które są potrzebne do zachowania zdrowia, dobrej kondycji i znakomitego samopoczucia. Warto również wiedzieć, że bogate są w błonnik, który ma zbawienny wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Sprawia, że perystaltyka jelit się poprawia, przyśpiesza się proces trawienia. To przekłada się na szybsze wypróżnianie, oczyszczenie jelit ze złogów niestrawionego jedzenia, pozbycie się wzdęć, zaparć i biegunek. Błonnik sprawia, że po ich zjedzeniu można na długo cieszyć się uczuciem nasycenia.

Jak przygotowywać posiłki z warzywami i owocami?

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie posiłków z owocami i warzywami. Warzywa powinny znajdować się w trzech posiłkach w ciągu doby, zaś owoce tylko w dwóch. To przez to, że te drugie mają w sobie więcej cukru i są kaloryczniejsze. Niestety niektóre osoby nie mają czasu na to, by pilnować tego w jakich ilościach spożywane są owoce i warzywa. Jeśli brakuje czasu na przygotowanie wartościowych i zróżnicowanych posiłków warto zdecydować się na catering dietetyczny Ciechanów. To rozwiązanie polecane każdemu.

Dbając o to, by w diecie znalazły się warzywa i owoce można uzupełnić niedobory i zadbać o zdrowie , wygląd i samopoczucie. Zdrowe jedzenie jest takie łatwe!