Mata antypoślizgowa – dla kogo?
Stosowanie mat nasączonych środkiem dezynfekującym jest regulowane odrębnymi przepisami. Wiele firm i zakładów, na przykład związanych z produkcją i przetwórstwem rolno-spożywczym jest zobligowanych do instalowania tego typu rozwiązań we wszystkich budynkach użytkowych. Oczywiście nie oznacza to, że mata antypoślizgowa nie może być ułożona także w pozostałych przedsiębiorstwach nie ujętych przepisach, jeśli tylko właściciel odczuwa taką potrzebę. Dlaczego warto to zrobić? Bo stosowanie mat, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy zagrożenie w postaci bakterii i wirusów są czymś powszechnym, jest wskazane. Dobra mata antypoślizgowa dezynfekująca w niczym nie zmniejsza komfortu użytkowania budynków, nie wpływa negatywnie na estetykę, a jednocześnie skutecznie chroni przed rozprzestrzenianiem się drobnoustrojów.
Mata antypoślizgowa dezynfekująca musi być skuteczna
Właściwe rozprowadzanie środka aktywnego to jedno z podstawowych zadań mat dezynfekujących. Wybierając zatem takie wyposażenie do swojej firmy, warto sprawdzić opinie i referencje producenta. Nie sugerujmy się tylko wyglądem zewnętrznym, choć i ten w przypadku markowych produktów może być naprawdę atrakcyjny. Do tego producenci oferują nierzadko możliwość personalizacji mat, wyboru niestandardowych kolorów i wymiarów, a nawet umieszczania firmowego logo na powierzchni. Jednakże zawsze o skuteczności maty świadczyć będzie materiał użyty do wypełnienia wnętrza – to tak zwana warstwa chłonna, w dobrych produktach wykonana z wysokogatunkowej pianki poliuretanowej. Musi ona charakteryzować się odpowiednią gęstością, a także wytrzymałością na intensywne użytkowanie.